• ΓΕΝΙΚΑ

Η ψυχοθεραπευτική γιόγκα γίνεται είτε επιπρόσθετα της κλασικής ψυχοθεραπείας είτε μεμονωμένα, ως μια ξεχωριστή συνεδρία. Αφορά έναν τύπο θεραπείας που χρησιμοποιεί στάσεις γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό και καθοδηγούμενες εικόνες για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Η ολιστική εστίαση της ψυχοθεραπευτικής γιόγκα ενθαρρύνει την ενοποίηση του νου, του σώματος και του πνεύματος.

  • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΙΟΓΚΑ

Η ψυχοθεραπευτική γιόγκα είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο και τα επιστημονικά στοιχεία έχουν αρχίσει να τονίζουν την αποτελεσματικότητά της. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία υπαρχόντων προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική αυτοφροντίδας για πρόληψη και συντήρηση.

Τα πιθανά οφέλη από την ψυχοθεραπευτική γιόγκα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους, τη μείωση του στρες, την ψυχολογική ευεξία, τη βελτιωμένη διατροφή και την αποτελεσματική λειτουργία των σωματικών συστημάτων. Μια ποιοτική μελέτη του 2011 από το Inkanyiso: Journal of Humanities and Social Sciences εξέτασε τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπευτικής γιόγκα στο άγχος. Τα ευρήματα όχι μόνο έδειξαν ότι η θεραπεία γιόγκα μείωσε αποτελεσματικά το άγχος των υποκειμένων, αλλά βελτίωσε σε διάφορες διαστάσεις της σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως η σωματικότητα, η χαλάρωση και η επίγνωση.

Μια μετα-ανάλυση που αναφέρεται στο Primary Care Companion for CNS Disorders διαπίστωσε ότι η ψυχοθεραπευτική γιόγκα δείχνει επίσης πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες (PTSD) και της σχιζοφρένειας. Επιπλέον, οι θεραπευτές γιόγκα έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μεθόδους θεραπείας που ταιριάζουν σε παιδιά με αυτισμό.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2012 στο περιοδικό Social Work Today , η ψυχοθεραπευτική γιόγκα αναδύεται επίσης ως αποτελεσματική θεραπεία για θέματα κατάχρησης ουσιών. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας επισημαίνουν τον τρόπο με τον οποίο η γιόγκα επηρεάζει θετικά τα μέρη του νου και του σώματος που είναι επιρρεπή στον εθισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα ενισχύει τον νευροδιαβιβαστή GABA (γάμα-αμινοβουτυρικό οξύ), ο οποίος είναι σημαντικός επειδή τα επίπεδα GABA είναι στατιστικά χαμηλά σε άτομα που βιώνουν κατάχρηση ουσιών, άγχος και κατάθλιψη.

Λόγω της συγκέντρωσής της στην ενσωμάτωση του νου και του σώματος, η ψυχοθεραπευτική γιόγκα χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων σωματικής υγείας. Έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη, των καρδιακών παθήσεων, του άσθματος, της χρόνιας κόπωσης, της υπέρτασης, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

Η θεραπευτική γιόγκα έχει τις ρίζες της στην αρχαία πρακτική της γιόγκα, η οποία ξεκίνησε πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ινδία. Η γιόγκα έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 1800, αλλά η θεραπεία γιόγκα εμφανίστηκε με επίσημο τρόπο τη δεκαετία του 1980 ως αποτέλεσμα μιας μελέτης που διεξήχθη από τον Dr Dean Ornish. Η μελέτη απέδειξε πως η εφαρμογή ενός προγράμματος υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να αναστρέψει τις καρδιακές παθήσεις. Το πρόγραμμα του Ornish περιελάμβανε θεραπευτική γιόγκα και ήταν το πρώτο στο είδος του που ανέδειξε τα οφέλη από τη χρήση της γιόγκα με αυτόν τον τρόπο. Αυτό το πρόγραμμα για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων εγκρίθηκε για ασφαλιστική κάλυψη το 1990 και σηματοδότησε την αρχή της αποδοχής από τον ιατρικό τομέα της γιόγκα ως θεραπευτικής επιλογής.

Το 1983 ιδρύθηκε το Biomedical Yoga Trust για την περαιτέρω ανάπτυξη και τυποποίηση του τομέα της θεραπείας γιόγκα. Η Διεθνής Ένωση Θεραπευτών Γιόγκα (IAYT) ιδρύθηκε το 1989, και έκτοτε φιλοξενεί συνέδρια γιόγκα, δημοσίευσε το περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Θεραπευτών Γιόγκα και συνέβαλε στη δημιουργία προτύπων εκπαίδευσης στη θεραπευτική γιόγκα. Και οι δύο οργανισμοί έχουν διευκολύνει την έρευνα για τη διερεύνηση της έκτασης των δυνατοτήτων της θεραπευτικής γιόγκα.

 

 
 
 
 

Διεύθυνση

Φιλελλήνων 20 - Τ. Οικονομάκη, 38221,
Βόλος

Επικοινωνήστε μαζί μας

2421033212

Copyright

Copyright © 2024 Mind-Body. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.